-- Pasirinkite --
MOKYKLOS NAUJIENOS
Palangos pedagogų stažuotė – STEAM patirties pristatymas Estijos Respublikos mokyklose

Palangos pedagogų stažuotė – STEAM patirties pristatymas Estijos Respublikos mokyklose

2023 m. lapkričio 8-10 dienomis įvyko Palangos švietimo pagalbos tarnybos organizuota, projekto „Tūkstantmečio mokyklos I“ stažuotė „STEAM patirties pristatymas Estijos Respublikos mokyklose”. Joje dalyvavo 15 entuziastingai nusiteikusių mokytojų iš Palangos „Baltijos“ pagrindinės mokyklos, Palangos Vlado Jurgučio progimnazijos bei Palangos senosios gimnazijos.

Stažuotės metu aplankyta mobili laboratorija „Merkuur“. Laboratorijos atstovas Lauri Soosar pristatė laboratorijos veiklą, kurios tikslas sudominti ir pritraukti entuziastingus, jaunus žmones domėtis inžinerijos specialybe bei ateityje juos įtraukti į įmonės veiklą. Ši laboratorija dažnai vyksta į suinteresuotas mokyklas netradicinėms technologijų pamokoms. Visi mokytojai išbandė kelias iš 150 siūlomų veiklų. Edukacijos dalyviams labiausiai patiko kurti individualias šviesos instaliacijas naudojant ir pritaikant specialias medžiagas, įrankius ir technologijas. Mokytojai su didžiuliu džiaugsmu ir entuziazmu: graviravo, šlifavo, klijavo, jungė elektronikos schemas, paruoštose medžio plokštelėse, specialiomis lazerinėmis graviravimo staklėmis išdegino pasirinktų grafinių elementų vaizdus. Ši laboratorija neapsiriboja vien tik Estijos mokyklomis, dalyvauja Erasmus+ projekte. Yra galimybė šią laboratoriją pasikviesti į kitas šalis. Labiausiai mus nustebino, kad šis projektas pilnai finansuojamas privataus verslo lėšomis.
Pedagogai turėjo galimybę apsilankyti „VIVITA“ dirbtuvėse. „VIVITA Estonia“ komandos ir partnerystės vadovė Sigrid Kagi pristatė, kad „VIVITA“ įsikūrusi 8 pasaulio šalyse: Estijoje, Lietuvoje, Japonijoje, Singapūre, Pietų Korėjoje, Filipinuose, JAV ir – Naujojoje Zelandijoje ir yra tarptautinių kūrybiškumo akseleratorių ir smalsių kūrėjų bendruomenė. „VIVITA“ užsiėmimus skatina patys vaikai, o suaugusieji šioje kelionėje atlieka palaikantį ir įkvepiantį vaidmenį. „VIVITA“ centre yra įvairių įrankių, medžiagų ir prietaisų, tokių kaip: lazerinis pjaustytuvas, 3D spausdintuvas, siuvimo mašinos, įvairi elektroninė įranga, vaikams patogios programavimo ir prototipų kūrimo priemonės ir kt. Yra sukurta VIVIBOOM – narystės portalas vaikams, kuriuo gali naudotis visos mokyklos. Pedagogus nustebino tai, kad „VIVITA“ filialas yra ir Vilniuje. „VIVISTOP UŽUPIS“- edukacinė erdvė ir „VIVI HU“ – mobilių ir modulinių edukacinių erdvių sistema.

Palangos mokytojai svečiavosi „Tartu Tamne Gymnasium“, kur studijų vadovė Tuuli Tomson pristatė labai modernią, jaukią mokyklą su daugybe atvirų erdvių, pritaikytų mokinių bendravimui, poilsiui, laisvalaikio užsiėmimams, mokinių radijo studija, laboratorijomis, gausiai aprūpintomis įrenginiais ir priemonėmis. Tiesa, norint mokytis šioje gimnazijoje mokiniai turi išlaikyti testą. Mokiniai gali pasirinkti vieną iš penkių mokymosi krypčių: informacinės technologijos, gamtamokslinė, medicinos, menų ir technologijų. Visas ugdymo planas čia suskirstytas į atskirus kursus (pvz.: programavimas, žemės ūkis, aviacija ir kt.). Pasirinkę norimą kryptį mokiniai atlieka 2 savaičių praktiką skirtingose įstaigose, pvz.: ligoninėse, pramonės įmonėse ir kt.
Lankantis Estijos ugdymo įstaigose susidarė įspūdis, jog tam, kad vaikai užaugtų kūrybingi, atsakingi, drąsūs ateities kūrėjai, darniai bendradarbiauja ir ieško sprendimų 4 grandys: vyriausybė, verslas, mokyklos, universitetai.

Nors pagrindinis stažuotės tikslas buvo iš arčiau susipažinti su STEAM patirtimi Estijos Respublikos mokyklose, tačiau domėtasi ir kitais kultūriniais objektais: pedagogai apsilankė Tartu universiteto istorijos muziejuje, kuris veikia restauruotoje buvusioje Katedroje. Jie domėjosi švietimo Estijoje istorija nuo XVII a. iki šių dienų. Mokytojai lankėsi Kumu dailės muziejuje, kuriame žavėjosi eksponuojamais įspūdingais bei moderniais eksponatais. Pedagogai turėjo galimybę pažinti ir vakarinį Talino senamiestį su jį garsinančiais Hermano ir storosios Margaretės bokštais, gynybinę sieną, viduramžius menančią rotušės aikštę, bei Tompea kalvą, dailininkų gatvę. Mokytojai turėjo galimybę pasivaikščioti po vieną iš gražiausių Europos parkų- Kadriorg. Piritoje mokytojai pamatė ir sugriauto Šv. Brigitos vienuolyno 35 metrų aukščio sienų liekanas.

Pedagogai džiaugiasi suteikta galimybe susipažinti su STEAM patirtimi Estijoje ir yra dėkingi Palangos švietimo skyriaus vedėjai Laimai Valužienei ir Palangos švietimo pagalbos tarnybai už stažuotės organizavimą.

Naujienų prenumerata

Sužinokite mokyklos naujienas pirmi.