-- Pasirinkite --
MOKYKLOS NAUJIENOS
PALANGOS VLADO JURGUČIO PROGIMNAZIJOJE VYKDOMAS PROJEKTAS „ŽYDŲ TAUTOS IR KULTŪROS PĖDSAKAI PALANGOJE IR LIETUVOJE“

PALANGOS VLADO JURGUČIO PROGIMNAZIJOJE VYKDOMAS PROJEKTAS „ŽYDŲ TAUTOS IR KULTŪROS PĖDSAKAI PALANGOJE IR LIETUVOJE“

Daiva Latožienė, istorijos mokytoja metodininkė, progimnazijos Tolerancijos ugdymo centro veiklos koordinatorė, 2020 metų rudenį 2 mėnesius dalyvavo tarptautiniame seminare „Mokymai apie Holokaustą ir žmogaus teisių pažeidimus“, kurį organizavo Olgos Lengyel institutas Jungtinėse Amerikos valstijose (sutrumpintai – TOLI), kartu su Tarptautinės komisijos sekretoriatu ir Lietuvos žydų bendruomene. Seminare dalyvavo 40 mokytojų, švietimo darbuotojų iš visos Lietuvos.

Mokytojai, išklausę šį seminarą, įgyjo teisę kreiptis į TOLI dėl finansinės paramos savo kurtiems projektams apie vietos žydų bendruomenę ir jos likimą II pasaulinio karo metais. Šiais metais net 31 projektas laimėjo TOLI finansavimą savo vykdomoms veikloms. Tarp šių projektų yra ir Daivos Latožienės, istorijos mokytojos metodininkės, projektas „Žydų tautos ir kultūros pėdsakai Palangoje ir Lietuvoje“.

Projekto tikslas – supažindinti mokinius su žydų tautos palikimu, istorija ir kultūra Palangos mieste ir Lietuvoje. Todėl projekto vykdymo metu supažindinsime mokinius su objektais, susijusiais su žydų tautos istorija, lankysime Palangos miesto ir Lietuvos vietoves, menančias žydų tautą. Susipažinsime su šių vietovių istorija ir jų reikšme šiandienai. Puoselėsime toleranciją kitų tautų kultūrai ir papročiams.

Šiuo metu mokiniai jau dalyvauja pirmame projekto etape. Kadangi mokomės karantino sąlygomis, tai stengiamės prisitaikyti prie esamų sąlygų. Vietoj ekskursijų su klase, mokiniai dalyvauja virtualiose ekskursijose, susipažįsta su objektais, susijusiais su Palangos žydų istorija. Projekto veiklos integruojamos į įvairių dalykų – istorijos, dailės, kūno kultūros ir geografijos pamokas. Naudodami programėles, kurios skaičiuoja žmogaus nueitus žingsnius, mokiniai lanko istorinius objektus, juos fotografuoja, renka istorinius faktus ir paruošia meniškai apipavidalintą darbą. Šių darbų parodą bus galima pamatyti gegužės mėnesį progimnazijos internetinėje svetainėje.

Rengiant šį projektą, didelio palaikymo sulaukiau iš progimnazijos direktorės Laimutės Benetienės. Progimnazijos anglų kalbos mokytojos padėjo išversti projektą į anglų kalbą. Norą dalyvauti šiame projekte yra pareiškę ir daugiau progimnazijos mokytojų. Tačiau pagrindiniai šio projekto herojai yra mūsų progimnazijos mokiniai, dalyvaujantys projekto veiklose. Linkime jiems sėkmės.

Daiva Latožienė,
istorijos mokytoja metodininkė,
Palangos Vlado Jurgučio progimnazijos Tolerancijos ugdymo centro veiklos koordinatorė

Naujienų prenumerata

Sužinokite mokyklos naujienas pirmi.